ireland
Menü
 

Vendégkönyv

 

 

 

Google
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Bannereim

Az oldal bannere

 
Számláló
Indulás: 2006-09-21
 
Cambridge Dictionaries Online
Lennox Lewis
 
Free Web Counter
Free Web Counter
Ír italok

Sör

Amint azt mindannyian tudjuk, a sör valamilyen gabona - általában árpa - erjesztésével készül. Az erjesztés során a magban található cukrok - az élesztőgombák áldásos tevékenységének köszönhetően - alkohollá és széndioxiddá alakulnak át, és ennek mi, sörivók igencsak örülünk.
Az árpa eredeti állapotában azonban nem alkalmas a cefrézésre, ezért előbb malátát kell készíteni belőle. A malátázás során az árpát kicsíráztatják, de még mielőtt a csíra áttörné a mag külső burkát, a folyamatot megállítják azzal, hogy a meleg levegővel kiszárítják a magokat. A csíráztatás során a magban lévő keményítők cukrokká alakulnak, és így már alkalmassá válnak az erjesztésre.
Sört nem csak árpából, hanem búzából vagy rozsból is lehet főzni, ám ezek a gabonák kevésbé alkalmasak a malátázásra.
A kész malátát ezután először megőrlik, majd forró vízben cefrézik. A cefrét leszűrik, az így kapott tiszta folyadék a sörlé.
A sörléhez a főzőüstben komlót adnak, majd felforralják. Főzés után ismét leszűrik, lehűtik, majd az erjesztőkádban élesztőt adnak hozzá. Az élesztő hatására a sörlé megerjed.
Ezután a fiatal sört ászok- (lager) tankba töltik, és hagyják, hogy tovább érjen.
Aztán a sört többnyire leszűrik, pasztőrözik, majd palackba, dobozba, hordóba töltve elviszik oda, ahol mi, sörbarátok könnyen beszerezhetjük.
Hogy ez a folyamat milyen sört eredményez, sokmindentől függ. A felhasznált alapanyagok fajtája és minősége, a cefrézés módja, a főzés időtartama, a felhasznált élesztő, a fő- és utóerjesztés, a sörfőző hangulata mind-mind befolyásolják a sör minőségét.

Az ír száraz - stout (dry stout) -, fekete sör, a Guiness. A az ír sörgyártás történetét ismerhetjük meg Dublinban a Guiness Hop Store Visitors Centre-ben.

 

 

A whiskey

Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is, bár az elnevezések olykor kifejezetten becsapósak.
Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból vagy zabból készítik. Mivel az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, s sajátos ízét inkább a hordós érlelés során nyeri el. (Ismertebb márkái: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy)
Az ír whiskey történelme
Senki nem tudná megmondani, hogy pontosan mikor és hol kezdődött, de a legtöbb történész megegyezik abban, hogy a lepárlás tudományát a hatodik században hittérítő szerzetesek hozták Írországba. Ezek a szerzetesek fedezték fel, hogy a közép-keleten, parfüm készítésére használt szerkezetet hogyan lehetne másra használni. Tulajdonképpen ők voltak azok akik először pároltak le alkoholt. A szerzetesek jöttek rá arra, hogy ha a péppé zúzott árpát vízzel és élesztővel melegítik egy edényben, akkor az alkoholt vissza tudják nyerni, s az így kapott terméknek csodálatos ereje van. Az italt "Uisce Beatha" azaz az élet vize névre keresztelték. A XII. században II. Henrik angol király volt az első aki Írországban járt katonáival, és teljesen az ital hatása alá került. Az évszázadok alatt tökéletesedett az eljárás, sőt az ital neve megváltozott. Kialakult az ital ma világszerte ismert neve a whiskey.
Az ír whiskey egész világon ismert márkája a Jameson. A Jameson Whiskey születése 1780-ra tehető. A nagy változások éve volt ez az esztendő. Watt tökéletesítette a gőzgépet. Mozart zenéje meghódította a szíveket egész Európában. A demokrácia ébredezett Franciaországban, és hamarosan eljutott a tengerentúlra, Amerikába. Ebben az évben Dublinban a Bow streeten John Jameson létrehozta szeszfőzdéjét.
John Jameson úttörő szelleme volt az első, aki arra bátorította a földműveseket, hogy olyan árpát termesszenek, amely alkalmas a lepárlásra. Ma a legfinomabb malátázott és malátázatlan árpa, valamint a kristálytiszta ír víz az alkotóelemei annak a párlatnak, amelyet a whiskey barátai a földkerekségen mindenhol, Jameson néven keresnek.
Ez a világ legkelendőbb ír whiskey-je. Füstös, kaparó mellékíz nélkül olvad szét a szájban. az íztől függően jéggel, vagy az ír tradíciók szerint egy kevés tiszta vízzel hígítva fogyasztják legszívesebben
Jameson 1780 nevü whiskey-t a Bow Street-i szeszfőzde 1780-as megalapításának emlékére nevezték el. A 12 éves érlelődési folyamatot megelőzően ezt a Whisky-t is háromszoros desztillációval kezelik a kivételesen puha íz elérése érdekében.

 

 

Paddy

Az alapanyagokat - búza, rozs, maláta - rendkívül gondosan átválogatják és előkészítik a szárításra. Kizárólag széntűz felett, zárt térben szárítják az adott ír whiskey-márkára jellemző gabonakeveréket. Nevét az Irish Distillers múlt századi legsikeresebb kereskedelmi képviselőjéről kapta.
Az ír whiskey-vel gyártásának menetét, történetét alaposabban megismerhetjük a dublini Old Jamesson Szeszfőzdében, és Midletonban az Ír Whiskey Múzeumában.

 

 

 

 

 

Ír kávé

Az ír whisky az egyik öszzetevője a közkedvelt ír kávénak. A whiskyből, feketekávéból és tejszínhabból álló krémes és melegen fogyasztandó ital története a század negyvenes éveiben kezdődött, amikor is a Limerick megyei Foynes reptéri bárjának csaposa, Joe Sheridan, egy visszafordított amerikai gép elcsigázott, átfázott utasait kínálta meg először ezzel az éltető nedűvel. A pillanatok alatt magukhoz térő vendégek kérdésére, miszerint brazíliai kávét kortyolgatnak-e, rögtön jött a büszke válasz: „Nem, ez ír kávé.” Ez a forró ital rendkívül gyorsan elterjedt. A siker ironikus magyarázata talán abban rejlik, hogy egyetlen pohárkája mind a négy „alapvető” táplálékcsoportot tartalmazza: alkoholt, koffeint, cukrot és zsírt.

 
Apróhirdetesek
 
látogató van jelenleg az oldalon! 1
E-mailek
 
REPÜLŐJEGYFOGLALÁS
 
Apartmanok,B and B
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Animált Hőtérkép
12 órás Animált Hőtérkép Magyarországról

webcam
World webcam directory - WorldLIVE.cz
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal