Az ír konyha fontos alapanyaga a hús, különösen a marha, a bárány és a sertéskaraj. Isteni a hagyományos ír kenyér. Vannak hagyományos ételek, amelyekben bacon szalonna és káposzta van. A nap fő étkezése az ebéd. Híres termékük a fekete arany, a Guinness, valamint válogathatunk rengeteg féle világos sör közül is, ha azt jobban szeretjük. Az ír kávé nem hagyományos ital, főként csak szállodákban és éttermekben van, viszont sok teát isznak. Ha whiskey-t rendelünk, mindig mondjuk meg, milyen márkájúra gondolunk.
Az igazi ír menü bővelkedik különféle sajtokban, zöldségekben, ízletes házi levesekben, amit mindig házi készítésu ír barna kenyérrel szolgálnak fel. A tengeri herkentyűkből készült ételeik, valamint a boxty (krumplis palacsinta) és a colcannon (krumpli, mogyoróhagyma, kelkáposzta) a legnépszerűbbek az idelátogató turisták körében. A kocsmákban elsősorban ez a fajta hagyományos konyha dominál. Ahogyan az élet más területét, a konyhaművészetet is elérte a változás szele. Az etnikai éttermek mellett megjelentek egy újfajta irányzat képviselői is a palettán. Ez utóbbiak a hagyományos ír alapanyagokat vegyítik az európai és a mediterrán országokból származó, egy kicsit lágyabb stílussal.
Ír ételek
Ír gulyás (Irish stew)
A híres-nevezetes étel, amit főételként lehet kapni a jobb kocsmákban. Levesesebb, mint a mi gulyásunk, és korántsem olyan fűszeres, de próbáljuk ki. Én már mindent megteszek, hogy az írek megismerjék a jóféle magyar gulyást, hiszen árulom a piacon - ismerjük meg mi is az ő ételüket. S ha fokozni akarjuk az élvezetet, olvasgassuk közben az Ír Gulyás régi számait :-).
Ürü híján – mert hogy azok nem nagyon fordulnak elő a magyar ABC-k, Tesco-k polcain - közönséges marhahúsból is készíthetünk.
Fodorkeles burgonyapüré (Colcannon) (köret)
Ez a fodorkellel/kelkáposztával dúsított burgonyapüré Halloween-kor fogyasztandó. Akkor az írek hagyományosan főtt sonkát esznek colcannonnal. A szépségét az adja, hogy a szálasan vékonyra vágott kell zöldje igen szépen mutat a vajszínű burgonyapürében, a sonka rózsaszínje mellett…
Burgonyás lepény (Potato cakes) (reggelihez)
Ezt az átlagosnál valamivel vastagabb palacsintaszerű lepényt az ún. ír reggeli (lásd később) mellé szokták adni.
Banános szendvics (Banana sandwich)
Majdnem minden ír ismerősömnek volt szerencséje ehhez az alábbi fura, főleg tízóraiként, vagy uzsonnaként használt szendvicshez. Severenna nevű kolléganőm gyakran ezt ette a 11 órai teaszünetben. Mielőtt bárki elborzadna, hogy juj, banán és kenyér, hadd áruljam el, hogy van epres szendvics is, amit kissé megborsozva illik enni, de az nagyon angol találmány, tehát nem fog itt szerepelni :-).
|